Un estrany eclipsi solar híbrid

Crèdits & Copyright: Esquerra: Fred Espenak – Dreta: Stephan Heinsius
Un dels esdeveniments celestes geocèntrics més espectaculars de 2005 va ser un estrany eclipsi solar híbrid, és a dir, un eclipsi que es podia veure total o anular segons la ubicació de l’observador.
Per a Fred Espenak, que es trobava a bord d’un vaixell balancejant-se suaument pel mig de la zona d’ombra de la Lluna a uns 2.200 quilòmetres a l’oest de les Illes Galápagos, l’eclipsi va ser total: la silueta de la Lluna va cobrir exactament el disc solar durant uns instants. La seva càmera va captar una imatge de la totalitat que revela l’extensa corona solar i les protuberàncies que s’eleven per sobre de la vora del Sol.
Però per a Stephan Heinsius, que es trobava prop del final de la zona d’ombra en el camp d’aviació de Penonomé (Panamà), la grandària aparent de la Lluna s’havia reduït prou per a crear un eclipsi anular que mostra l’anell complet del disc solar com un espectacular anell de foc.
La imatge és una composició de les dues fotografies.
Quant estrany és un eclipsi híbrid d’aquesta mena? Els càlculs indiquen que durant el segle XXI tan sols el 3,1 % (7 de 224) dels eclipsis solars seran híbrids, tot i que els híbrids representen prop del 5 % de tots els eclipsis solars de 2000 aC a 3000 dC.
L’eclipsi solar híbrid d’avui és visible com un breu eclipsi parcial sobretot més enllà de la zona central d’ombra, des del nord-est d’Amèrica fins a Àfrica, i com un anular al llarg de la zona tan sols durant els primers 15 segons.

APOD    Etiquetes: