Un forat a Mart

Crèdits: NASA, JPL, U. Arizona
Què va crear aquest estrany forat que hi ha a Mart?
El forat va ser descobert per casualitat el 2011 en les fotografies de les pendents polsoses del volcà Pavonis Mons preses per l’instrument HiRISE a bord de la sonda Mars Reconnaissance Orbiter que actualment orbita Mart.
El forat, mostrat en un color representatiu, sembla una obertura a una caverna subterrània, parcialment il·luminada a la dreta. L’anàlisi d’aquesta i altres fotografies revela que l’obertura fa uns 35 metres de diàmetre, mentre que l’angle de l’ombra interior indica que la caverna subjacent fa uns 20 metres de profunditat. La causa del cràter circular que envolta el forat segueix sent un tema d’especulació, com ho és l’extensió de la caverna subjacent.
Els forats d’aquesta mena tenen un interès particular ja que les coves interiors corresponents estan relativament protegides de la dura superfície de Mart, cosa que les fa ser candidates relativament bones per contenir vida marciana. Aquests pous són, per tant, uns bons objectius de futurs robots, sondes i, fins i tot, exploradors humans interplanetaris.