Un quàdruple halo lunar sobre Espanya

Crèdit & Copyright: Dani Caxete
De vegades, la caiguda de cristalls de gel converteix l’atmosfera en una lent gegant que provoca l’aparició d’arcs i d’halos al voltant del Sol o de la Lluna.
Dissabte passat a la nit va ser una d’aquestes vegades prop de Madrid (Espanya). El cel d’hivern va exhibir no només una Lluna brillant sinó també fins a quatre halos lunars.
L’objecte més brillant que es veu a prop de la part superior de la imatge és la Lluna. La llum procedent de la Lluna es refracta a través de cristalls hexagonals de gel que cauen i dóna lloc a un halo de 22 graus al voltant de la Lluna. Prolongant horizontalment l’arc de 22 graus hi ha un altre halo circumscrit causat per la columna de cristalls de gel. I encara més estrany: una part de la llum de la Lluna es refracta a través de cristalls de gel més distants i forma un (tercer) arc, una mena d’arc de Sant Martí a 46 graus de la Lluna que es veu aquí just per sobre del pintoresc paisatge hivernal. També s’hi veu part d’un halo circular a 46 graus, de manera que, de fet, la fotografia mostra un extremadament rar —especialment per a la Lluna— quàdruple halo.
Els arbres coberts de neu que es veuen en primer pla voregen la carretera al Puerto de Navacerrada de la Serra de Guadarrama propera a Madrid. Al fons es veu un conegut paisatge celeste d’hivern que inclou Sirius, el cinturó d’Orion i Betelgeuse, tots visibles entre els arcs interiors i exteriors.
Aquests halos i arcs solen durar de minuts a hores, de manera que si en veieu un tindreu temps de convidar a familiars, amics o veïns i compartir amb ells la insòlita vista del cel.
Idioma »