Un senyal inusual suggereix una estrella de neutró destruïda per un forat negre

Què és el que va crear aquesta insòlita explosió?
Fa tres setmanes, els detectors d’ones gravitacionals als Estats Units i a Europa (els detectors LIGO i Virgo) van detectar una explosió de radiació gravitacional amb el patró teòric previst quan un forat negre destrueix una estrella de neutrons. Un dels objectes del cas (S190814sv) s’adaptava millor amb una massa superior a cinc vegades la del Sol, cosa que el convertia en un bon candidat per un forat negre, mentre que l’altre objecte semblava tenir una massa inferior a tres vegades la del Sol, cosa que el convertia en un bon candidat per a una estrella de neutrons. Abans no s’havia detectat cap esdeveniment similar amb ones gravitacionals. Malauradament, no es va veure cap llum d’aquesta explosió, la llum que podria haver provocat l’estrella de neutrons. Teòricament és possible que l’objecte de massa inferior fos també un forat negre, tot i que no es coneix cap exemple clar de forat negre amb massa baixa.
El vídeo es va crear per il·lustrar la col·lisió suposada d’un forat negre i d’una estrella de neutrons detectada amb llum el 2005, concretament els rajos gamma procedents de l’explosió GRB 050724. L’animació comença amb una estrella de neutrons en primer pla que orbita un forat negre envoltat d’un disc d’acreció. Aleshores, la gravetat del forat negre tritura l’estrella de neutrons i crea un doll a mesura que les restes cauen en el forat negre.
S190814sv continuarà investigant-se, ja que pot donar pistes sobre la naturalesa dels objectes implicats possiblement provinents de deteccions futures de sistemes similars.
APOD