Un Sol actiu durant un eclipsi total

Crèdits & Copyright: D. Seaton (ROB) & J. M. Pasachoff (Williams College Eclipse Expedition), NRL, ESA, NASA, NatGeo
A vegades un eclipsi total de Sol és una gran oportunitat. Aprofitant-ne una, la imatge mostra l’eclipsi solar de principis d’aquest mes tal com va ser cobert i descobert per diversos observatoris.
La imatge més interior mostra el Sol en llum ultraviolada tal com va ser registrat durant unes hores per l’instrument SWAP que hi ha a bord de la missió PROBA2 en òrbita terrestre baixa sincronitzada amb el Sol. Aquesta imatge està envoltada per una fotografia de l’eclipsi feta des de Gabon i reproduïda en blau. Més lluny hi ha una regió circular opaca feta servir per atenuar artificialment el Sol per l’instrument LASCO que hi ha a bord de la sonda SOHO en òrbita al voltant del Sol. La imatge més exterior, que mostra la corona, va ser feta pel LASCO deu minuts després de l’eclipsi.
La imatge final és un pintoresc muntatge de diverses capes solars que permet als astrònoms cartografiar millor les zones actives en o a prop de la superfície del Sol mitjançant els dolls que emergeixen de la corona.
Durant les últimes setmanes el Sol ha exhibit una quantitat inusualment alta de taques, CMEs i flamarades, una activitat que s’esperava ja que el Sol està travessant el màxim, és a dir, la part més intensa del cicle solar d’11 anys.