Una altra supernova a la galàxia del Remolí

Crèdits & Copyright: Stephane Lamotte Bailey, Marc Deldem, & Jean-Luc Dauvergne
A la galàxia pròxima del Remolí (M 51) s’ha registrat una de les supernoves més brillants dels últims anys.
Sorprenentment, l’any 2005 es va registrar a M 51 una supernova similar, després d’un altre registre que es va produir el 1994. Tres supernoves en 17 anys és molt per a una sola galàxia, per això, els astrònoms es pregunten les raons d’aquesta onada de supernoves a M 51.
La imatge de dalt és una composició de dos fotografies de M 51 captades amb un petit telescopi: una captada el 30 de maig que no mostra la supernova, i una altra captada el 2 de juny que sí ho fa. La imatge parpelleja per mostrar la ubicació de l’estrella que va explotar.
Tot i que la majoria de supernoves segueixen els patrons clàssics de brillantor, el coneixement del patró exacte de brillantor i atenuació d’aquesta o de qualsevol supernova, difícil de predir per endavant, pot dir molt als astrònoms sobre el que està succeint.
Actualment, la supernova de M 51, designada SN 2011dh, encara és prou brillant per a ser observada amb un petit telescopi. S’anima, doncs, als entusiastes del cel a fotografiar la galàxia del Remolí tan sovint com sigui possible per omplir els buits deixats per les observacions intermitents dels telescopis més potents del món. Les fotografies de la supernova en desenvolupament es poden pujar aquí.

APOD