Una flamarada inesperada a la nebulosa del Cranc

Per què flameja la nebulosa del Cranc? Ningú n’està segur.
Aquest estrany comportament, descobert en els darrers anys, sembla tenir lloc només en llum d’alta energia, o sigui, raigs gamma.
Fa tot just un mes, les observacions de la nebulosa del Cranc des del Telescopi Espacial de Raigs Gamma Fermi van mostrar un augment inesperat en la brillantor de raigs gamma: va arribar fins a cinc vegades la brillantor normal de la nebulosa i es va esvair de nou al cap de pocs dies.
Normalment, com més ràpida és la variació, més petita és la regió implicada. Això podria indicar que, d’alguna manera, en el fenomen està involucrat un potent púlsar que hi ha al centre del Cranc, una estrella de neutrons molt compacta que gira 30 vegades per segon. En concret, l’especulació se centra en les variacions del camp magnètic d’aquest potent púlsar. Els canvis ràpids d’aquest camp podrien provocar ones d’electrons accelerats que emeten les flamarades, segurament de la mateixa manera que succeeix en el nostre Sol.
La imatge mostra, d’una banda, la nebulosa del Cranc tal com apareix normalment en raigs gamma en comparació amb el púlsar Geminga i, d’altra, tal com va aparèixer durant el recent esclat.
APOD