Una pell de guineu, un unicorn i un arbre de Nadal

Què tenen en comú un con, una pell de guineu i un arbre de Nadal? Doncs que tots es troben a la constel·lació de l’Unicorn (Monoceros).
La imatge mostra la regió de formació estel·lar catalogada com NGC 2264, un complex revoltim de gas i de pols còsmica a uns 2.700 anys llum de distància on es barregen nebuloses d’emissió vermelloses, excitades per la llum energètica d’estrelles acabades de néixer, amb núvols foscos de pols interestel·lar. Quan els núvols foscos de pols es troben a prop de les estrelles joves i calentes també reflecteixen la llum estel·lar i formen nebuloses de reflexió blaves.
La imatge s’estén 3/4 de grau (unes 1,5 llunes plenes) i cobreix 40 anys llum a la distància de NGC 2264. L’elenc de personatges còsmics comprèn la nebulosa de la Pell de Guineu a la part superior esquerra, la brillant estrella variable S Mon immersa en la boira blavosa just sota la Pell de Guineu, i la nebulosa del Con prop del cim de l’arbre.
Les estrelles de NGC 2264 també es coneixen com el cúmul estel·lar de l’arbre de Nadal. La forma triangular de l’arbre dibuixat per les estrelles apareix aquí de costat, amb l’àpex a la nebulosa del Con i la base més àmplia centrada a prop de S Mon.
Idioma »