Una supernova jove a la galàxia del Molinet

Una estrella propera ha esclatat; telescopis de tot el món hi apunten per seguir-la.
La supernova, anomenada PTF 11kly, va ser descoberta per ordinador fa tot just dos dies com a part de l’estudi del cel Palomar Transit Factory (PTF) utilitzant el telescopi Samuel Oschwin de 1,2 metres de Califòrnia. La ràpida detecció fa que sigui una de les supernoves captades més aviat després de la ignició.
PTF 11kly va tenir lloc a la fotogènica galàxia del Molinet (M 101) que es troba a tan sols uns 21 milions d’anys llum de distància, per això, és una de les supernoves més properes vista en dècades.
Les observacions de seguiment ja han donat una clara indicació que 11kly PTF és una supernova de tipus Ia, una mena de detonació de nana blanca que, habitualment, progressa de manera estàndard, cosa que ha ajudat a calibrar la història de l’expansió de l’Univers.
L’estudi d’un esdeveniment de tipus Ia tan pròxim i jove pot donar pistes noves i úniques. Si les primeres indicacions són correctes, PTF 11kly brillarà amb una magnitud visual de 10 en les pròximes setmanes, de manera que serà possible seguir-la, fins i tot, amb telescopis de mida moderada.

APOD