Una taula del desplaçament cap al roig del nostre Univers

Crèdit: Sergey V. Pilipenko (LPI, MIPT)
Quina distància correspon al “desplaçament cap al roig sis”?
Tot i que els humans estan intrínsecament familiaritzats amb la distància i el temps, el que realment es mesura dels objectes astronòmics és el desplaçament cap al roig, un corriment de color que depèn exactament de com ha evolucionat la densitat d’energia en el nostre Univers.
Doncs bé, des que els mesuraments cosmològics dels últims anys han donat lloc a una concordança sobre quines formes d’energia dominen en el nostre Univers, és possible fer una simple taula que relaciona el desplaçament cosmològic cap al roig observat, a la columna “z”, amb els conceptes estàndard de distància i de temps, inclòs el temps extrapolat transcorregut des del començament de l’Univers.
Aquesta taula n’és un exemple. El desplaçament cap al roig z s’indica en les columnes primera i última, mentre que l’edat de l’Univers corresponent en milers de milions d’anys figura en la columna central. Per saber el significat de la resta de columnes, si us plau, llegiu aquest document tècnic.
Tot i que les estrelles de la nostra galàxia mostren efectivament un desplaçament cap al roig zero, les supernoves més distants conegudes mostren un desplaçament cap al roig u, cosa que, segons la taula, va succeir quan l’Univers tenia aproximadament la meitat de l’edat actual. Per contra, les explosions de raigs gamma més distants observades fins ara es produeixen més enllà del desplaçament cap al vermell sis, quan l’Univers tenia menys de mil milions d’anys, o sigui, menys del 10 per cent de l’edat actual.

APOD