Una Terra fosca amb un espectre vermell

Crèdits: ISS, Expedition 31 CrewNASA

En aquesta imatge de la Terra hi ha una cosa molt poc habitual, podeu trobar-la?
Es tracta d’un fenomen fugaç que abans es considerava només una llegenda i que ha estat captat recentment. La fotografia es va fer des de l’Estació Espacial Internacional a finals d’abril i mostra els típics panells solars de l’Estació a l’esquerra i part d’un braç robòtic a la dreta.
El fenomen, rarament fotografiat, es coneix com espectre vermell i es pot veure, tot i que dèbilment, just sobre l’àrea brillant que hi ha a la dreta de la imatge. Tant l’àrea brillant com l’espectre vermell són tipus diferents de llamps (el flaix blanc és el més habitual). Per bé que de manera anecdòtica, s’ha informat sobre aquests espectres des de fa més de 300 anys; el 1989 se’n va filmar un per primera vegada per casualitat.
Queda molt per saber sobre aquests espectres: com es produeixen, l’efecte que tenen sobre el circuit elèctric atmosfèric global i si estan relacionats amb altres fenòmens de llamps que tenen lloc en l’atmosfera superior com ara els dolls blaus o els resplendors de raig gamma terrestres.