Vet aquí el cometa ISON

Crèdit & Copyright: Ligustri Rolando
Podria aquest punt feble acabar brillant com un dels cometes més brillants? És possible. Alternativament, el cometa podria trencar-se quan s’acosti al Sol, o bé brillar molt més modestament.
Els entusiastes del cel de tot el món són un formiguer. Els més optimistes creuen que, cap a finals de 2013, el recentment descobert C/2012 S1 (ISON) podria desenvolupar una cua espectacular o adquirir, encara que sigui breument, la brillantor de la Lluna plena.
Actualment, el cometa ISON és molt feble; en aquesta imatge es veu amb una magnitud 18. Descobert fa poc més d’una setmana des de Rússia per Vitali Nevski (Bielorússia) i Artyom Novichonok (Rússia), el cometa està caient cap al Sol procedent d’algun lloc entre les òrbites de Júpiter i de Saturn. A principis d’octubre de 2013 passarà molt a prop de Mart i segurament serà visible per als rovers i les sondes en òrbita.
El cometa ISON sembla en camí d’assolir la condició de cometa rasant a mesura que, a finals de 2013 novembre, passi a una distància de la superfície solar equivalent a un diàmetre del Sol. El que sobrevisqui passarà prop de la Terra a finals de desembre de 2013.
Astrònoms de tot el món seguiran la trajectòria d’aquesta gran bola de neu bruta per tal de comprendre millor la seva naturalesa i la manera com podria evolucionar en els propers 15 mesos.