Viatge al centre de la galàxia

Crèdits: ESO/MPE/Nick Risinger (skysurvey.org)/VISTA/J. Emerson/Digitized Sky Survey 2
Quines meravelles hi ha al centre de la nostra galàxia?
En el clàssic de ciència ficció Viatge al centre de la Terra de Jules Verne, el professor Lidenbrock i els seus col·legues exploradors descobreixen moltes meravelles insòlites i emocionants. Els astrònoms ja coneixen alguns d’aquests objectes estranys que hi ha al nostre centre galàctic, com ara immensos núvols de pols, cúmuls d’estrelles brillants, anells arremolinats de gas i, fins i tot, un forat negre supermassiu. La pols i el gas que hi ha enmig bloqueja la nostra visió en llum visible de gran part del centre galàctic, però es pot explorar fent servir altres formes de radiació electromagnètica.
Aquest vídeo és en realitat un zoom digital al centre de la Via Làctia que s’inicia amb imatges en llum visible del Digitized Sky Survey. A mesura que el vídeo avança, la llum canvia a infraroja, penetra la pols i realça uns núvols de gas que, com es va descobrir el 2013, es desplomen en el forat negre central.
El maig de 2018, les observacions d’una estrella que passava prop del forat negre central de la Via Làctia van mostrar, per primera vegada, un desplaçament cap el vermell gravitacional de la llum de l’estrella, com s’esperava a partir de la relativitat general d’Einstein.

APOD