Voorwerpjes a l’espai

Crèdits: NASAESAWilliam Keel (Univ. Alabama)
El misteriós Voorwerp de Hanny (“Objecte de Hanny” en holandès) és una formació realment enorme, de la mida de la Via Làctia, que brilla intensament per la llum verdosa produïda per àtoms d’oxigen ionitzat. Se suposa que és una cua de marea de material deixat per una antiga fusió de galàxies, il·luminada i ionitzada per l’explosió d’un quàsar que hi ha en el centre de la llunyana galàxia espiral IC 2497.
L’emocionant descobriment de 2007 a càrrec del mestre d’escola holandès Hanny van Arkel mentre participava en línia en el projecte Galaxy Zoo ha inspirat la recerca i el descobriment d’altres vuit objectes còsmics verds fantasmals. Fotografiats pel Telescopi Espacial Hubble i mostrats en aquests panells, els vuit objectes apareixen a prop de galàxies amb nuclis energètics. Aquests objectes, molt allunyats de les galàxies a les quals s’associen, són segurament ecos de l’activitat del quàsar: s’il·luminen amb la llum procedent de l’esclat del quàsar del nucli i s’esvaeixen desenes de milers d’anys després.
Per descomptat, la imminent fusió de la nostra Via Làctia i la galàxia d’Andròmeda també podria donar lloc al naixement d’un quàsar que il·luminaria la nostra versió futura de Voorwerp de Hanny.