W5: pilars de formació estel·lar

Crèdit: WISEIRSANASA. Processament & Copyright: Francesco Antonucci
Com es formen les estrelles?
Les imatges de la regió de formació estel·lar W5, com les obtingudes en infraroig pel satèl·lit Wide Field Infrared Survey Explorer (WISE) de la NASA, indiquen que les estrelles massives que hi ha prop del centre de cavitats buides són més antigues que les que hi ha a les vores d’aquestes cavitats. Una raó probable d’això és que les estrelles més velles del centre estan en realitat provocant la formació de les més joves de la vora. La formació estel·lar es produeix quan el gas calent que flueix a l’exterior comprimeix el gas més fred en nusos prou densos per contraure’s gravitatòriament i donar lloc a estrelles.
La imatge en infraroig, amb colors assignats científicament, mostra uns pilars espectaculars que s’evaporen lentament a partir del gas calent, cosa que dóna més indicis visuals del fenomen. W5 també és coneguda com a IC 1848; juntament amb IC 1805 forma una complexa regió de formació estel·lar coneguda popularment com les nebuloses del Cor i de l’Ànima.
La imatge també mostra una part de W5 que abasta uns 2.000 anys llum i que és rica en pilars de formació estel·lar. W5 es troba a uns 6.500 anys llum de distància a la constel·lació de Cassiopea.

APOD    Etiquetes: