Zeta Ophiuchi, l’estrella fugitiva

Crèdits: NASA, JPL-Caltech, WISE Team
Com un vaixell que solca els mars còsmics, l’estrella fugitiva Zeta Ophiuchi produeix un arc de xoc ben visible en aquesta sensacional fotografia infraroja en fals color feta des de la sonda espacial WISE.
Zeta Ophiuchi és l’estrella blavosa que es veu prop del centre. És unes 20 vegades més massiva que el Sol i es desplaça a uns 24 quilòmetres per segon (uns 85.000 km/h).
L’intens vent estel·lar que la precedeix comprimeix i escalfa el material interestel·lar polsós, i configura l’arc de xoc corbat del front. Al seu voltant hi ha núvols de material relativament inalterat.
Però, com ha adquirit aquesta extraordinària velocitat?
Probablement, Zeta Ophiuchi formava part d’un sistema estel·lar binari on l’estrella companya era encara més massiva i, per tant, de vida més curta. Quan aquesta estrella companya va explotar com una supernova i va perdre catastròficament la massa, Zeta Ophiuchi va ser expulsada del sistema.
A uns 460 anys llum de distància, Zeta Ophiuchi és 65.000 vegades més lluminosa que el Sol i seria una de les estrelles més brillants del cel si no fos per la pols fosca que l’envolta.
La imatge de la WISE cobreix un camp de visió d’uns 1,5 graus, o sigui, uns 12 anys llum a la distància estimada de Zeta Ophiuchi.