Eclipsis lunars

L’ombra interior del planeta Terra s’anomena umbra. Amb la forma d’un con que s’estén per l’espai, té una secció transversal circular i s’observa més fàcilment durant un eclipsi lunar. En les etapes d’un eclipsi, però, la secció transversal completa és més gran que la mida angular de la Lluna.
Aquesta elaborada composició il·lustra l’abast de l’ombra circular mitjançant les imatges d’eclipsis tant parcials com totals així com les diverses parts de la umbra. Les fotografies es van fer amb la mateixa òptica des de Voronezh (Rússia) entre 1997 i 2011.
A la part inferior i superior hi ha les etapes dels eclipsis lunars parcials de setembre de 2006 i d’agost de 2008, respectivament. A sota i a la dreta, la Lluna entra en la umbra de l’eclipsi total de setembre de 1997. A la part inferior esquerra, la Lluna surt de la umbra després de totalitat de maig de 2004. Al mig i a la dreta, al centre i a l’esquerra, hi ha les etapes de l’eclipsi total de juny de 2011, entre elles la fase de totalitat de color vermell.
Durant el breu eclipsi parcial de Lluna d’avui, que només es veurà des de l’hemisferi oriental, la Lluna tan sols fregarà lleugerament la part inferior de la umbra.