El nucli galàctic en infraroig

Crèdits: Hubble: NASAESA, & D. Q. Wang (U. Mass, Amherst); Spitzer: NASAJPL, & S. Stolovy (SSC/Caltech)
Què està succeint en el centre de la Via Làctia?
Per ajudar a saber-ho, els telescopis espacials en òrbita Hubble i Spitzer han combinat esforços per estudiar la regió en llum infraroja amb un detall sense precedents. El centre de la Via Làctia és fosc en llum visible a causa de la pols.
La imatge inclou més de 2.000 imatges preses el 2008 pel sistema NICMOS del Telescopi Espacial Hubble. Abasta uns 300 per 115 anys llum amb una resolució tan alta que es poden discernir estructures de tan sols 20 vegades la grandària del Sistema Solar. També s’hi veuen els núvols de gas brillant i de pols fosca així com tres grans cúmuls estel·lars.
Els camps magnètics podrien estar canalitzant plasma al llarg de la part superior esquerra, prop del cúmul Arches, mentre que els enèrgics vents estel·lars esculpeixen pilars a la part inferior esquerra, prop del cúmul Quintuplet. A la part inferior dreta es veu el cúmul estel·lar central massiu que envolta Saggittarius A*.
Encara no s’entén per què diverses estrelles brillants i massives del centre no semblen estar associades amb aquests cúmuls estel·lars.