La bella Trífida

La bella nebulosa Trífida és un estudi còsmic de contrastos. Coneguda també com a M 20, es troba a uns 5.000 anys llum a la constel·lació Sagittarius, rica en nebuloses.
La Trífida, una regió de formació estel·lar que hi ha en el pla de la nostra galàxia, il·lustra tres classes diferents de nebuloses astronòmiques: nebuloses d’emissió vermelles on predomina la llum emesa pels àtoms d’hidrogen, nebuloses de reflexió blaves per la pols que reflecteix la llum estel·lar i nebuloses fosques on apareixen en silueta densos núvols de pols.
La regió d’emissió vermella, més o menys dividida en tres parts per bandes de pols fosca, dóna a la Trífida el seu popular nom. Però en aquesta nítida escena l’emissió vermella també està envoltada per la resplendor blava distintiva de les nebuloses de reflexió.
Els pilars i els dolls esculpits per estrelles nounades que hi ha per sota i a l’esquerra del centre de la nebulosa d’emissió apareixen en les imatges de prop de la regió obtingudes pel Telescopi Espacial Hubble.
La nebulosa Trífida fa uns 40 anys llum de diàmetre.
APOD