La galàxia NGC 474: capes i corrents estel·lars

Crèdits & Copyright: P.-A. Duc (CEA, CFHT), Atlas 3D Collaboration
Què està passant a la galàxia NGC 474?
Les múltiples capes d’emissió apareixen estranyament complexes i inesperades atès l’aspecte relativament simple de la galàxia el·líptica en les imatges menys profundes.
Actualment es desconeix la causa de les petxines, però podria ser les cues de marea relacionades amb les deixalles sobrants de l’absorció de nombroses galàxies petites que ha tingut lloc en els últims mil milions d’anys. Alternativament, les petxines podrien ser com ones en un estany en què la col·lisió en curs amb la galàxia espiral que hi ha just a sobre de NGC 474 està causant ones de densitat que es propaguen pel gegant galàctic.
Independentment de la causa real, la imatge posa en relleu de manera espectacular el creixent consens de què almenys algunes galàxies el·líptiques s’han format en el passat recent, i de què els halos externs de la majoria de les grans galàxies no són suaus sinó que presenten complexitats induïdes per les freqüents interaccions amb —i les acumulacions de— galàxies properes més petites. L’halo de la nostra Via Làctia és un exemple d’aquesta complexitat inesperada.
NGC 474 abasta uns 250.000 anys llum i es troba a uns 100 milions d’anys llum de distància a la constel·lació dels Peixos (Pisces).

APOD