L’evolució de la Lluna

Crèdits: LRO, SVC, NASA
Quina és la història de la Lluna?
La Lluna es va crear segurament a partir de les restes expulsades quan un objecte de la grandària de Mart va impactar violentament la Terra fa uns 4,5 mil milions d’anys.
Després de condensar-se gravitatòriament, com es veu en el vídeo, la superfície brillant i calenta de la Lluna es va refredar i esquerdar. Les roques grans i petites van continuar impactant la superfície; fa uns 4,3 mil milions d’anys, un impacte particularment gran va crear la Conca Aitken. Després va seguir un període d’intens bombardeig que va durar centenars de milions d’anys i va donar lloc a les grans conques que hi ha en tota la superfície lunar. Durant els següents mil milions d’anys, la lava va fluir cap a les conques de la cara que dóna a la Terra, refredant-la i creant els mars foscos que veiem avui. Com sempre, els impactes van continuar formant els cràters, disminuint lentament en els últims mil milions d’anys.
Actualment, la Lluna refredada que coneixem i estimem és fosca com el carbó (reflecteix molt poca de la llum que rep) i mostra sempre la mateixa cara a la Terra.
La formació de la Lluna i el perquè només hi ha mars lunars a la cara de la Terra segueixen sent temes de recerca.
APOD    Etiquetes: