Un trio a Sagittarius

Crèdit & Copyright: Christian vd Berge (DSLR Astrophotograhy)

Aquestes tres nebuloses apareixen sovint en els recorreguts telescòpics per la constel·lació Sagittarius i en els concorreguts camps estel·lars de la Via Làctia central.
Charles Messier, el turista còsmic del segle XVIII, en va catalogar dues: M8, la gran nebulosa que es veu a l’esquerra del centre, i M20, la nebulosa de colors que hi ha a la dreta. La tercera, NGC 6559, és per damunt de M8 separada de la nebulosa més gran per una banda de pols fosca. Les tres nebuloses són guarderies estel·lars que es troben a uns cinc mil anys llum de distància. L’enorme M8, de més de cent anys llum de diàmetre, també es coneix com a la nebulosa de la Llacuna. El sobrenom popular de M20 és la Trífida.
El gas hidrogen crea el color vermell dominant de les nebuloses d’emissió que contrasta amb les tonalitats blaves de la Trífida causades per la llum estel·lar reflectida per la pols.
Aquest paisatge celeste, captat amb telescopi i càmera digital, també inclou un dels cúmuls estel·lars oberts de Messier, M21, just per damunt de la Trífida.

APOD