Avall, un meteor dels Perseids

Crèdits: Ron Garan, ISS Expedition 28 Crew, NASA
Els habitants del planeta Terra normalment contemplen les pluges de meteors mirant cap amunt. Però aquesta magnífica fotografia, feta el 13 d’agost de 2011 per l’astronauta Ron Garan, va captar un meteor dels Perseids mirant cap avall.
Des de la perspectiva de Garan a bord de l’Estació Espacial Internacional en òrbita a una altitud d’uns 380 quilòmetres, els meteors dels Perseids sorgeixen cap avall, escombrant la pols deixada pel cometa Swift-Tuttle escalfada fins a la incandescència.
Els resplendents grans de pols del cometa viatgen a uns 60 quilòmetres per segon a través de l’atmosfera més densa que hi ha a uns 100 quilòmetres sobre la superfície de la Terra. En aquest cas, el flaix del meteor en escorç és just al centre del fotograma, per sota del limbe corbat de la Terra i d’una capa de luminescència atmosfèrica verdosa, just sota la brillant estrella Arcturus.
Voleu contemplar una pluja de meteors? Doncs esteu de sort, ja que la pluja de meteors dels Perseids de 2014 arriba al seu màxim aquesta setmana. Per desgràcia, els meteors més febles de la pluja d’enguany seran difícils de veure en un cel il·luminat per la resplendor d’una Lluna gairebé plena.