APOD és l’acrònim d’ Astronomy Picture Of the Day, el lloc web de la NASA que ofereix, cada dia, una imatge astronòmica comentada.

Les imatges provenen de la NASA i d’astrofotògrafs de tot el món; els comentaris estan escrits per astrònoms professionals.

APOD està creat, escrit i editat, des de 1995, per Robert Nemiroff (MTU) i Jerry Bonnell (USRA). És un servei de LHEA, Goddard Space Flight Center i Michigan Technical University. Actualment, aplega la col·lecció en línia més important d’imatges astronòmiques comentades i traduïdes en uns vint idiomes.

Les imatges van acompanyades dels corresponents crèdits del propietari o de la institució on es van originar. Les imatges de la NASA són de domini públic (política d’ús) però altres poden tenir copyrights.

APOD·cat ofereix, sense ànim de lucre, la versió oficial en català d’APOD des de l’1 de gener de 2011. Prèviament, de 2001 a 2010, la va oferir una web mantinguda per Joan Gironès, però no està disponible.

La traducció és de Xavier Berenguer i Josep M. Oliver, membres de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell. La versió en espanyol s’obté via Google Translate.

APOD·cat (i la pàgina facebook associada) és una web produïda per Xavier Berenguer.

Última imatge