M 27: un no cometa

Mentre caçava cometes en el cel de França del segle XVIII, l’astrònom Charles Messier mantenia amb diligència una llista de les coses que trobava que no eren cometes. Aquest és el número 27 d’aquesta, ara famosa, llista de no cometes.
Els astrònoms del segle XXI identificarien aquest objecte com una nebulosa planetària, que tampoc és un planeta tot i que, vist amb un petit telescopi, sembla rodó i amb forma de planeta.
Messier 27 (M 27) és un excel·lent exemple d’una nebulosa gasosa d’emissió creada per una estrella similar al Sol quan esgota el seu combustible nuclear. La nebulosa es forma a mesura que les capes exteriors de l’estrella són expulsades a l’espai, amb una resplendor visible generada pels àtoms excitats per la intensa però invisible llum ultraviolada de l’estrella moribunda.
Coneguda popularment com la nebulosa Dumbbell, aquest núvol de gas interestel·lar bellament simètric fa més de 2,5 anys llum de diàmetre i es troba a uns 1.200 anys llum a la constel·lació Vulpecula.
Aquesta impressionant imatge composta realça els detalls de la ben estudiada regió central així com els trets a penes perceptibles i rarament fotografiats de l’halo exterior de la nebulosa. Inclou fotografies de banda estreta i ampla captades mitjançant filtres sensibles a les emissions dels àtoms d’oxigen, d’hidrogen i de sofre.
APOD