NGC 2736: la nebulosa del Llapis

Crèdits & Copyright: Howard Hedlund & Dave JurasevichLas Campanas Obs.

Movent-se de dalt a baix prop del centre d’aquesta detallada composició, els filaments prims, brillants i trenats són en realitat grans ondulacions d’una làmina còsmica de gas brillant vista gairebé de cantó.
L’ona de xoc interestel·lar solca l’espai a més de 500.000 quilòmetres per hora. Catalogada com a NGC 2736, el seu aspecte allargat suggereix el seu nom popular, la nebulosa del Llapis. Fa uns 5 anys llum de llarg i es troba a uns 800 anys llum, però representa només una petita part del romanent de la supernova Vela. Aquest romanent fa uns 100 anys llum de diàmetre i és el núvol de restes en expansió d’una estrella que es va veure esclatar fa uns 11.000 anys. Inicialment, l’ona de xoc es movia a milions de quilòmetres per hora, però en arrossegar el material interestel·lar circumdant s’ha desaccelerat considerablement.
En aquesta imatge de banda estreta i gran angular, els colors vermell i blau-verd corresponen a la resplendor característica dels àtoms d’hidrogen ionitzat i d’oxigen.

APOD