El Telescopi Estereoscòpic d’Alta Energia II

En primer pla d’aquesta fotografia es veu el Telescopi Estereoscòpic d’Alta Energia (T.E.A.E.) II, el més gran de la seva categoria.
Inclinat horitzontalment, reflecteix el paisatge invertit del desert de Namíbia en un mirall segmentat de 24 metres d’ample i 32 metres d’altura, amb una àrea igual a dos pistes de tennis.
El T.E.A.E. II va veure la primera llum el 26 de juliol; actualment comença a explorar l’Univers en energies extremes.
La majoria dels telescopis terrestres amb lents i miralls es veuen obstaculitzats per l’atmosfera protectora i nodridora que enterboleix les imatges i dispersa i absorbeix la llum. Però el T.E.A.E. II és un telescopi Cherenkov, és a dir, està dissenyat per detectar els raigs gamma (fotons amb més de 100 mil milions de vegades l’energia de la llum visible) i requereix de l’atmosfera per funcionar.
Quan els raigs gamma impacten en l’atmosfera superior produeixen pluges de partícules d’alta energia. Una gran càmera situada en el focus del mirall enregistra els breus flaixos de llum òptica, anomenada llum Cherenkov, creada per aquesta pluja de partícules.
El T.E.A.E. II funciona coordinadament amb quatre altres telescopis Cherenkov de 12 metres per proporcionar múltiples vistes estereoscòpiques de les pluges relacionant-les amb les energies i direccions dels raigs gamma còsmics entrants.
APOD