Gaia: aquí ve el Sol

Crèdits: Il·lustració: Nick Risinger (skysurvey.org). Dades estel·lars: Gaia MissionESAAntoni Sagristà Sellés (U. Heidelberg) et al.
Com seria tornar a casa des de fora de la nostra galàxia?
Tot i que dissenyada per respondre a preguntes majors, les últimes dades de la missió Gaia de l’ESA estan ajudant a proporcionar una perspectiva única del lloc que la humanitat ocupa a l’Univers. Gaia orbita el Sol a prop de la Terra i registra les posicions de les estrelles amb tanta precisió que en el transcurs d’un any pot determinar un lleuger desplaçament des del seu punt de vista canviant, un canvi que és proporcionalment menor per a les estrelles més distants i així en determina la distància.
En la primera seqüència d’aquest vídeo es mostra una il·lustració de la Via Làctia que, a continuació, es transforma en una visualització tridimensional de les dades estel·lars de Gaia. S’indiquen els noms comuns d’algunes estrelles notables, mentre que altres s’indiquen amb els números del catàleg de Gaia. Al final, l’espectador arriba a la nostra estrella (el Sol) i, tot seguit, a la brillantor reflectant del seu tercer planeta: la Terra. El vídeo es basa en la informació d’unes 600.000 estrelles, però està previst que Gaia, en la missió de cinc anys que té assignada, mesuri les distàncies segons la paral·laxi de més de mil milions d’estrelles.
APOD