La galàxia anular polar NGC 660

Aquesta composició de dades de banda ampla i estreta, obtingudes pel telescopi Gemini Nord de Mauna Kea, mostra la galàxia NGC 660. A més de 20 milions d’anys llum de distància i dins dels límits de la constel·lació Pisces, l’aspecte peculiar de NGC 660 l’identifica com una galàxia anular polar.
Les galàxies anulars polars, una mena rara de galàxies, tenen una considerable població d’estrelles, de gas i de pols que orbiten en anells gairebé perpendiculars al pla del disc galàctic. Aquesta configuració d’aspecte estrany podria haver estat causada per la captura casual de material procedent d’una galàxia que passava prop del disc galàctic de manera que, a la llarga, les restes van quedar enfilades en un anell giratori. La violenta interacció gravitatòria explicaria la miríada de regions rosades de formació estel·lar que hi ha disseminades al llarg de l’anell de NGC 660.
El component anular polar també es pot fer servir per estudiar la forma de l’halo invisible de matèria fosca de la galàxia al calcular la influència gravitatòria de la matèria fosca sobre la rotació de l’anell i del disc.
L’anell de NGC 660, més ampli que el disc, s’estén per més de 50.000 anys llum.