La polsosa nebulosa Iris

Aquests núvols de gas i de pols interestel·lars han florit en els fèrtils camps d’estrelles de la constel·lació Cepheus, a 1.300 anys llum de distància.
Anomenada de vegades nebulosa Iris i catalogada com a NGC 7023, aquesta no és l’única nebulosa que evoca les imatges de flors. Al seu voltant, hi ha núvols foscos de pols i de gas molecular fred que també poden suggerir altres formes enrevessades i fantàstiques.
A l’interior d’Iris, el material nebular polsós envolta una estrella jove i calenta.
El color dominant de la nebulosa de reflexió és el blau, característic dels grans de pols que reflecteixen la llum estel·lar. Els filaments centrals de pols còsmic brillen amb una pàl·lida fotoluminescència vermellosa a mesura que alguns grans de pols converteixen la radiació ultraviolada invisible de l’estrella en llum vermella visible.
Les observacions infraroges indiquen que aquesta nebulosa podria contenir unes molècules orgàniques complexes conegudes com hidrocarburs aromàtics policíclics.
Aquesta notable imatge de gran angular cobreix una àrea de més de 30 anys llum de diàmetre a la distància estimada de la nebulosa Iris.
Idioma »