Simulació Illustris de l’Univers


Crèdits: Illustris Collaboration, NASA, PRACE, XSEDE, MIT, Harvard CfA
Música: The Poisoned Princess (Media Right Productions)
Com hem arribat aquí? Feu clic al play, seieu i mireu.
Aquesta nova simulació per ordinador de l’evolució de l’Univers —la més gran i més sofisticada produïda fins ara— proporciona nous coneixements sobre com es van formar les galàxies així com noves perspectives del lloc de la humanitat en l’Univers.
El projecte Illustris —el més gran de la seva categoria— ha consumit 20 milions d’hores de CPU resseguint l’evolució durant més de 13 mil milions d’anys dels 12 mil milions d’elements continguts en un cub de 35 milions d’anys llum de costat. És la primera simulació que contempla l’evolució de la matèria durant la formació d’una àmplia diversitat de tipus de galàxies.
A mesura que l’univers virtual evoluciona, part de la matèria que s’expandeix amb l’univers es condensa gravitatòriament per formar filaments, galàxies i cúmuls galàctics. El vídeo pren la perspectiva d’una càmera virtual que circumda part d’aquest univers canviant. Primer mostra l’evolució de la matèria fosca; a continuació, el gas hidrogen conformat per la temperatura (0:45); després, els elements pesants com ara l’heli i el carboni (1:30) i, finalment, la tornada a la matèria fosca (2:07).
A la part inferior esquerra s’indica el temps transcorregut des del Big Bang, i a la part inferior dreta el tipus de matèria. Les explosions (0:50) representen forats negres supermassius que expulsen bombolles de gas calent.
S’estan investigant les interessants discrepàncies que hi ha entre l’Illustris i l’Univers real, com ara per què la simulació produeix una sobreabundància d’estrelles velles.
APOD