W5: pilars de formació d’estrelles

Crèdits & Copyright: Lori Allen, Xavier Koenig (Harvard-Smithsonian CfA) et al., JPL-Caltech, NASA
Com es formen les estrelles?
Un estudi de la regió de formació estel·lar W5, fet a partir de les dades del Telescopi Espacial Spitzer que orbita el Sol, proporciona unes quantes pistes gràcies a la constatació de que les estrelles massives que hi ha al centre de les cavitats buides són més antigues que les estrelles que hi ha a les vores.
Una raó d’això és que les estrelles més velles del centre provoquen la formació de les estrelles més joves de la vora. La formació estel·lar provocada té lloc quan el gas calent expulsat comprimeix el gas més fred en forma de nusos prou densos com per contraure’s gravitacionalment i formar estrelles. Els espectaculars pilars resultants, que a poc a poc s’evaporen del gas calent expulsat, proporcionen altres pistes visuals.
En aquesta imatge infraroja, acolorida científicament, el vermell indica pols escalfada, mentre que el blanc i el verd indiquen núvols de gas especialment densos.
W5 també és coneguda com IC 1848; juntament amb IC 1805 formen una complexa regió de formació estel·lar coneguda popularment com les nebuloses Cor i Ànima.
La imatge posa en relleu una part de W5 que abasta uns 2.000 anys llum i que és rica en pilars de formació estel·lar. W5 es troba a uns 6.500 anys llum de distància a la constel·lació de Cassiopea.