El cometa Lemmon prop del Pol Sud Celeste

Crèdits & Copyright: Peter Ward (Barden Ridge Observatory)
El cometa Lemmon (C/2012 F6), que actualment creua els cels del sud, s’anomena així ja que va ser descobert l’any passat com a part del Mount Lemmon (Arizona) Survey.
Més brillant de l’esperat però encara per sota de la visibilitat a ull nu, en aquesta imatge telescòpica del 4 de febrer el cometa Lemmon llueix una impressionant coma verd llima i una tènue cua dividida. El to verdós prové de la fluorescència de gas C2 diatòmic que la coma desprén sota la llum solar.
Captat des d’un observatori prop de Sydney (Austràlia), aquesta composició en color s’ha elaborat a partir d’una sèrie d’exposicions individuals del cometa. Amb un camp de visió d’un grau d’amplada, els rastres estel·lars són una conseqüència del moviment relativament ràpid del cometa contra el fons d’estrelles prop del Pol Sud Celeste.
Mentre es desplaça cap al nord, el cometa hauria de brillar cada vegada més i assolir un màxim (d’una magnitud 3 aproximadament) quan, a finals de març, es trobi més a prop del Sol. A principis d’abril hauria de ser visible des de l’hemisferi nord.
Aquest any, el cometa Lemmon pot ser tan sols un altre bonic cometa mentre els observadors del cel del planeta Terra esperen ansiosament les primeres vistes del cometa PANSTARRS i del cometa Ison.