La X lunar

Crèdits & CopyrightAlessandro Marchini (Astronomical ObservatoryDSFTA – Univ. of Siena),
Liceo “Alessandro Volta” Student Astronomers

La sorprenent X que apareix en aquest paisatge lunar és fàcilment visible amb prismàtics o amb un petit telescopi. De tota manera, moltes persones no l’han vist.
El problema és que aquesta X lunar és fugaç: tan sols es veu durant les hores prèvies a la fase del primer quart de la Lluna. En el terminador, o línia d’ombra entre el dia i la nit lunar, la il·lusió de la X es produeix per una configuració dels cràters Blanchinus, La Caille i Purbach. Prop del primer quart de la Lluna, un astronauta que estigués a prop dels cràters veuria la lenta sortida del Sol molt a prop de l’horitzó. Les parets del cràter estarien temporalment il·luminades pel Sol mentre que els sòls dels cràters estarien encara sota la foscor. Vist des de la Terra, el contrast entre les parets brillants i els sòls foscos fa que aparegui una X per casualitat.
Aquesta nítida imatge de la X lunar es va captar el 6 de desembre de 2016 a les 16:45 TU. Addicionalment, al llarg del terminador també s’hi pot detectar una V lunar.