Simulació Bolshoi de la matèria fosca

I si poguéssiu volar per l’Univers i veure la matèria fosca?
Mentre que la tecnologia per a fer un vol així està en fase de desenvolupament, la tecnologia per a visualitzar-lo ha fet un gran salt cap endavant amb la simulació cosmològica Bolshoi.
Després de 6.000.000 hores de CPU, el setè super-ordinador més ràpid del món ha produït moltes novetats científiques, entre elles aquesta simulació de vol.
El vídeo comença amb la distribució relativament suau de la matèria fosca dels inicis de l’Univers, simulada a partir del fons de microones i d’altres grans conjunts de dades del cel, i segueix l’evolució de l’Univers fins a l’època actual segons la concordança cosmològica estàndard. Els punts brillants són blocs de matèria fosca normalment invisibles, molts dels quals contenen galàxies normals. També es fan evidents llargs filaments i cúmuls de galàxies, tots gravitacionalment dominats per la matèria fosca.
La comparació estadística entre la simulació Bolshoi i els mapes actuals de galàxies mostra un bon acord. La Bolshoi reforça l’existència de la matèria fosca, però queden per respondre moltes preguntes sobre el nostre Univers, com ara la composició de la matèria fosca, la naturalesa de l’energia fosca, i com es va formar la primera generació d’estrelles i de galàxies.
Idioma »