Bòlid dels Leònids sobre Tenerife

La pluja de meteors Leònids, tradicionalment activa, es va veure aquest any minvada per la brillantor de la Lluna. No obstant això, els fidels observadors del cel nocturn van contemplar el pic de la pluja el 18 de novembre amb un resplendor lunar que no va arribar a emmascarar aquest brillant bòlid. El rastre del meteorit i la flamarada final van ser captats de matinada sobre el cel occidental de l’Observatori de les Illes Canàries del Teide, a Tenerife.
Els meteors Leónids, que són partícules de pols escombrades pel planeta Terra quan passa prop de l’òrbita del cometa periòdic Tempel-Tuttle, solen entrar a l’atmosfera a uns 70 quilòmetres per segon.
L’objectiu gran angular de la càmera, apuntant lluny de la Lluna, va captar també les estrelles de les constel·lacions Orion i Taurus (prop del centre de la imatge).
En els requadres hi ha dues exposicions de la cua persistent del bòlid. Aquestes imatges consecutives segueixen durant minuts el rastre tènue i fumejant del meteor mentre els vents de gran altitud el dispersen.
Els edificis que es veuen a la dreta del bòlid són el telescopi GREGOR, amb la cúpula de color vermellós, i el Telescopi de la Torre al Buit; ambdós són telescopis per observar el Sol.
Versió en català d'Astronomy Picture Of the Day