Un pintoresc trànsit de Venus

Crèdit & Copyright: David Cortner
El singular trànsit de Venus sobre la cara del Sol de 2004 va ser un dels esdeveniments més fotografiats de la història del cel.
Des de les àrees on es va poder veure el trànsit —Europa i gran part d’Àsia, Àfrica i Amèrica del Nord— es van captar nombroses imatges tant de propòsit científic com artístic.
Des del punt de vista científic, els fotògrafs solars van confirmar que el fenomen de la gota negra es relaciona més aviat amb la claredat de visió de la càmera o del telescopi que amb l’atmosfera de Venus.
Des del punt de vista artístic, les imatges es poden dividir en diverses categories. Un primer tipus capta el trànsit davant d’un Sol molt detallat. Una altra categoria capta una doble coincidència com ara les siluetes de Venus i d’un avió a la vegada, o Venus i l’Estació Espacial Internacional en òrbita terrestre baixa. Un tercer tipus d’imatges consisteix en una composició fortuïta de núvols d’aspecte interessant tal com mostra aquesta fotografia feta des de Carolina del Nord (EUA).
Els entusiastes del cel de tot el món esperen ansiosos el trànsit de Venus que tindrà lloc el dimarts vinent. Potser sigui interessant preguntar-se si viurà alguna persona que contempli el trànsit de Venus de 2117 i alhora recordi el de dimarts.